Lapinkaunis Mera

Lapinkaunis Mera

Vi fik Mera fra Kennel Lapinkaunis i Vebbestrup i Nordjylland i foråret 2015. Hun er eneste tæve fra et kuld på fire, alle navngivet efter DC Comics; Batman, Joker, Flash og Mera.

Efter at have måttet sige farvel til Finda Geisha som vi fik som "arvehund", og havde i de sidste fem år af hendes liv var Dorthe ikke klar til at skulle have ny hund, og der gik derfor fire år hvor vi ikke havde hund - ønsket om hund var dog stort hos både Brian og pigerne, og i julen gav Dorthe sig, og Brian og pigerne fik et puslespil i julegave med accept om at anskaffe sig hund.

Mera er lidt en Dr. Jekyll og Mr. Hide på den gode måde - hun er et energibundt med en enorm arbejdslyst, men samtidig en nussehund af format - hos os må man gerne være både i sofa og seng (hvilket dog ikke er noget vi lader hvalpene få lov til), og det udnytter Mera til fulde - samtidig er alle mennesker Meras bedste ven, og hun er fantastisk omkring børn.

Hendes arbejdsiver har dannet grundlag for Brians fundne interesse inden for hundetræning som først uddannet Hvalpe- og familiehundeinstruktør ved Dansk Kennel Klub, herefter uddannet Rally Lydighedsinstruktør, og pt. under uddannelse som Nose Work instruktør, ud over at have taget den opdrætteruddannelse vi finder helt naturlig hvis man opdrætter hvalpe.

Da vi fik Mera var det ikke planen at vi skulle udstille hende, men vi lovede dog Kennel Lapinkaunis at Melanie i et vist omfang måtte have lov at udstille hende hvis vi ikke selv fandt interesse for det, men hun har helt fra starten været fars hund, og så var det naturligt at Brian selv udstillede hende - udstilling er i dag blevet en aktivitet vi som familie nyder, og som har ført til mange hyggelige familieture og weekender, oftest med vores i dag rigtigt gode venner hos Kennel Lapinkaunis, og Mera har herfra mange flotte udstillingsresultater, først som Klub Junior Champion (KLBJCH), og senest i 2018 som Dansk Champion (DKCH) og Tysk VDH Champion (DEVDHCH).

Mera er arbejdsmæssigt en utrolig alsidig hund, med en god kombination af arbejdsglæde, intelligens og kropskontrol, og har med hendes evner flyttet barren for hvad der er muligt for en Finsk Lapphund - i 2018 blev Mera den første Finske Lapphund med titlen Rally Lydighedschampion (DKRLCH) efter på et år nærmest at have spurtet igennem Begynder-, Øvet- og Ekspertklassen, og sluttende inden hun blev parret af med at vinde den første hvor hun deltog i Championklasen, som er den højeste klasse inden for Rally Lydighed. Med ét fantastisk kvalifikationsresultat af to krævede er håbet er at deltage i DM i 2019 i Championklassen, men da hun er drægtig, skal passe hvalpe og herefter har en restitutionsperiode i størstedelen af den periode hvor kvalifikationsprøverne afholdes er chancerne ikke store.

Også med snuden kan Mera begå sig - hun har som den første Finske Lapphund også bestået en Nose Work 1 prøve, og har heraf titlen NW1 på sin stamtavle - Nose Work er evnen til at søge efter og finde specifikke dufte i forskellige miljøer, og er en fantastisk aktivitet for alle hunde, og specielt hunde med meget energi.

Ud over Rally og Nose Work har Mera også dyrket Agility - her var det dog ikke Meras, men Brians evner der kom til kort, og Agility er formentligt en ting vi vil komme tilbage til senere - Mera er dog en hund der kommunikerer verbalt på godt og ondt, og hvis der er noget hun vil lade os vide, så skal vi nok få det at vide - det kom en del til udtryk i Agility hvor Brians tøven og manglende beslutsomhed meget hurtigt frustrerede Mera, og kombinationen af det, og det faktum at man i Rally Lydighed får trukket point for at gø gjorde at vi måtte vælge Agility fra, ihvertfald for en periode. 

Meras verbale "evner" kommer umiddelbart ud af en dårlig træningstilgang som hvalp, hvorfra hun har vænnet sig til at man får lov at lave noget sjovt hvis man fortæller man gerne vil det, hvilket også jævnligt kommer til udtryk i udstillingsringen når der sker for lidt. Hun er på hjemmefronten ikke en mere gøende hund end de fleste andre spidshunde, men hun har tendens til at gø når hun er ekstra glad, og når hun vil fortælle noget - bla. ved glæden over at der kommer nogen ind af døren, og specielt hvis Mera ikke er den der får opmærksomhed først, og i den mængde Mera mener det hører sig til.

Vi ser selv Mera som en fantastisk alsidig hund; først og fremmest en skøn familiehund med kæmpe stor kærlighed til både kendte og fremmede i alle aldre - samtidig en godt bygget hund med en fantastisk udstråling, og ikke mindst en super intelligent arbejdshund hvor grænsen for hvad hun kan opnå ligger hos hundeførens evner, og ikke hos hende.