Brians Blog

06. februar 2019
DGI Rally-stævne i Hangaren

Nu hvor Mera går herhjemme og hygger sig, og vist også graver fødekasse i haven alt imens hun bliver tykkere og tykkere, så sker der alligevel noget for mig i Rally verdenen.

Hele familien var i søndags igang til DGI stævne i Hangar 17 i Rønde, arrangeret af Hadsten Hundevenner, hvor alt overskud gik til Hundesport mod cancer, Pia Hansen-Schwartz indsamlingen. Vi mistede desværre Pia Hansen-Schwartz i December - Pia har været aktiv i Rally som arrangør, dommer og udøver i mange år, og Pia har dømt flere af mine og Meras prøver op igennem rækkerne.

Freja var kagebager lørdag aften, men var ikke med søndag, Dorthe var med som hjælper, Emma og Porthos som udøvere og jeg selv som dommer.

DGI rallyprøver er prøver efter DCH reglement, men uden bog, hvor udøverne kan starte i den klasse de ønsker, uden at resultatet påvirker noget i hverken DKK eller DCH regi. Det betyder også at imens det kan være DCH eller DKK uddannede dommere der benyttes, så er der ikke krav om en dommeruddannelse, hvilket er årsagen til at jeg kunne være med til at dømme, og Emma samtidig kunne prøve at gå en øvet klasse uden at det blokerer hendes muligheder for stadig at gå i juniorklasse i DKK.

Prøverne er en fantastisk mulighed for udøverne, hvor begynderne kan prøve at starte deres første stævne, andre kan prøve sig af i en ny klasse, eller bruge det til at få mere erfaring i den klasse de går i.

Jeg er super glad for at være blevet spurgt af Helle Gadeberg og Tom hos Hadsten Hundevenner om jeg kunne tænke mig at være med som dommer, da der var rigtigt mange tilmeldte, og det er jeg virkeligt glad for at jeg sagde ja til - jeg fik muligheden for at øve mig til en prøve-prøve i Hundehuset, hvor Helle og Tom delte ud af deres guldkorn, hvor jeg fik mulighed for at følge med Helle rundt - Helle er for mig en af, hvis ikke den dygtigste dommer vi har i DKK - det er ikke altid det er hende man laver flest point hos, men man kan altid vide sig sikker på at der er taget point for det der skal tages for, og at bedømmelserne er fair og ens over for alle deltagere.

Jeg fik fornøjelsen af at dømme en stor begynderklasse sammen med Jeanette Hvid Damm, og en lille seniorklasse med Helle Juul Pedersen, i alt ca. 25 gennemløb - ved DGI prøver får udøverne to gennemløb med hver sin dommer, hvor vi skiftes til at dømme, og så bytter hunde til andet gennemløb. 

Det er nu anden gang jeg får fornøjelsen af at prøve at dømme ved en DGI prøve, da Mona Lindhardt pludseligt manglede en dommer i Randers for et par uger siden, og jeg håber bestemt det er noget jeg får lov til at prøve igen - hele opsætningen fungerer rigtigt godt af flere årsager; hunde der kører højt vil typisk være faldet lidt mere til ro på andet gennemløb; hundeførere der bliver meget nervøse vil ofte have fået lidt bedre styr på nerverne i andet gennemløb, samtidigt med at de hunde der måske ikke har så meget energi stadig typisk har fået ét godt gennemløb i første runde. Som dommer er det også rart at vide at hvis en nogen har gået en fantastisk bane, og laver en mindre fejl som koster 10 point for en hel øvelse, så har de haft en chance mere på et andet gennemløb - alt i alt så virker det til at resultatet oftest afspejler udøvernes reelle niveau, med lidt færre tilfældigheder end når kun ét gennemløb tæller. Herudover, så har hver dommer bedre mulighed for at give lidt mere feedback og inputs til fokusområder for fremtidig træning, da der er et gennemløb før man skal dømme næste hund.

Jeg var glad for samarbejdet både med Jeanette og Helle Juul, og ud over lidt forvirring over en flytning af en hund i begynderklassen, som drillede vores "hver anden" opsætning, som vi dog formåede at løse fornuftigt med lidt dobbelttjek af hvem der var på vej ind, så syntes jeg det gik rigtigt godt, og jeg havde en god fornemmelse af at vi havde fået dømt på et tilpas niveau, og ens og rimeligt over for alle deltagere - når man dømmer en klasse hvor man kender flere af udøverne fra den daglige gang i klubberne, så er det for mig utrolig vigtigt at man frem for alt får dømt fuldstændig ens, både så der ikke er en fordel i at kende dommeren, men også så der ikke bliver dømt hårdere fordi "der ikke er nogen der skal tænke noget".

Emma og Porthos stillede i øvet klasse for første gang - imens de er kvalificeret til det i DKK-regi, så kan de her ikke stille i øvet klasse uden at det forhindrer dem i stadig at deltage i juniorklasse - derfor har vi fælles besluttet at Emma fortsætter ihvertfald i år i juniorklassen i DKK, og så må hun prøve øvet klasse af til prøve-prøver, til DGI prøver, eller måske i DCH regi, hvor man kan, men ikke skal tage resultater med over til DKK.

 


Deres første gennemløb gik som så ofte før for Porthos noget i snus, og point antallet var derfor ikke fantastisk, omend bestået - andet gennemløb var meget bedre, og med 90 point var de over de 85 point det kræves for at bestå en øvet prøve - der ligger stadig et stykke arbejde med Porthos' fokus, men at slutte som hvad der vist blev nr. 6 ud af 18 deltagere, iblandt mange dygtige hundeførerer må siges at være absolut godkendt :-)

Foto: Maiken Andersen

Der var flere flotte resultater som jeg glæder mig lidt ekstra over, bla. min med-instruktør på hvalpehold i Viby; Nønne som efter nogle startvanskeligheder i øvet klasse endeligt fik sat tingene sammen så det fungerede, hvilket endte med en flot 4. plads i øvet klasse - også Tove og Marja gjorde det fantastisk med en 3. plads i deres forsøg i Champion klassen - jeg glæder mig over at Tove og Marja kommer stormende fremad i øjeblikket for at give Mera kamp til stregen om aktuelt at være bedste Finske Lapphund - det viser at vi har en race som sagtens kan være med, også i de øverste rækker. Zara og Viggo havde en lidt dårlig oplevelse med en hund som ikke mente Viggo skulle være dens nye bedste ven, men trods det endte deres forsøg i Championklassen med en flot 6. plads.

Alt i alt var det en fantastisk dag, og jeg er sikker på Pia sidder et sted og glæder sig over at se så mange glade hunde og hundeførerer. Tak til Helle og Tom for muligheden for at være med som dommer.